ATT VÄVA FÖR HAND ÄR SOM ATT SKRIVA POESI

Slag för slag läggs trådarna som ord till ord, bildar mening och får struktur i vävandets egna versmått – tuskaft, rölakan, batavia, twist. Ull, lin, hampa, polyester, trä, flätas till helt unika uttryck, i harmoniska rytmer eller kreativt kaos. Lågmält smeksamt, gåtfullt skimrande eller uppkäftigt utmanande.

Twistin’ of Sweden binder samman kreativ lekfullhet, genuin hantverksskicklighet och textilt nyskapande. Med egentillverkade produkter av yppersta kvalitet bjuder vi in till spännande möten mellan vävkonst och mode, mellan hantverk och inredningsdesign, mellan historia och framtid.

OM

Twistin’ of Sweden AB grundades i december 2010 av Anne Elmdahl och Elisabeth Johansson. Nu drivs Twistin sedan 2015 av Anne Elmdahl. Vi har mer än 25 års erfarenhet inom branschen för slöjd- och konsthantverk. Spetskompetensen är vävda textilier.

Drivkraften är ett genuint engagemang för god form och kvalitet samt det unika och skickligt utförda hantverket. Vi tror på kulturföretagets insatser för lokal och regional tillväxt och är stolta över vad vi som profilskapande företag kan erbjuda på en i övrigt tämligen likriktad marknad. Twistin’ värnar om vår framtida värld, miljötänk är en självklarhet.

Att väva är att fullborda ett objekt som är lika mycket ett konstverk som en funktionell produkt. Att föra in väven på den kommersiella marknaden är en härlig utmaning som vi verkligen brinner för. Det unika uttrycket behövs!

Det är i Blackstad,  ett litet samhälle inte långt från kuststaden Västervik som Twistin’ of Sweden har sin vävateljé. Här  skapas unika handvävda textilier och objekt i lin, hampa, bomull ull och andra material  med experimentlusta, genuin hantverksskicklighet och tålamodskrävande arbete.

FORMGIVARE

Att formge vävda textilier som ska hålla länge är inte enkelt. De ska vara praktiska o slitstarka och samtidigt vill vi att de ska vara tidlösa i sitt uttryck. Den handvävda produkten behöver även ha det lite extra som gör att du väljer den trots ett högre pris.

Twistin’ samarbetar med flera textilformgivare och designer.

Elisabeth Johansson

Tini Warg

Mikael Löfström

Anna Severinsson

Betydelsefulla uppdrag

Utsmyckningsuppdrag Hultsfreds Kommun. Ekliden seniorboende, Virserum. 2014-2015 tillsammans m Elisabeth Johansson.

Uppdrag för Formgivare Jonas Bohlin, Vandalorum. Värnamo Jan-april 2017

Ericsson Konstförening, Linköping. Nov 2017.

Stipendier och utmärkelser

Kulturstipendiat, Hultsfreds kommun. 2014.

Årets Formbärare 2015. Svensk Form Öst.

Utställningar

SURFACES AND STRUCTURES FROM THE NORTH. Ventura Lambrate, Milano april 2012. Samlingsutställning tillsammans med Mikael Löfström och Elisabeth Johansson.

SURFACES AND STRUCTURES FROM THE NORTH. Operae, Turin. Oktober 2012.

OVERLAPPING. Ventura Lambrate, Milano april 2013. Samlingsutställning tillsammans med Mikael Löfström och Elisabeth Johansson.

DUTCH DESIGN WEEK, Eindhoven, 19-27 okt 2013.

Stockholm Furniture Fair. Feb 2014.

TWISTIN’ OF SWEDEN. Separatutställning. Galleri Skarliden. Feb-mars 2014.

SAMLINGSUTSTÄLLNING. Tjustbygdens Konstförening. Mars-april 2014.

VISIT 14. Kulturakademien i Mariannelund.  Samlingsutställning sommaren 2014.

KONSTRUNDAN i Hultsfred. Samlingsutställning Kopparslagaren. 2016.

KONSTRUNDAN i Hultsfred. Samlingsutställning Virserums Konsthall. 2016.

TRÄART 2017. Samlingsutställning av samtida framtida inredningsdesign. Kulturgatan Bodafors. Sommaren 2017.

HÅLL AV HÅLL I HÅLL UT. Samlingsutställning m Jonas Sällberg. Slöjdgalleriet, Linköping. Oktober 2017

HÅLL AV HÅLL I HÅLL UT. Samlingsutställning m Jonas Sällberg och Elisabeth Johansson. Galleri Kopparslagaren, Hultsfred. April 2018.

HÅLL AV HÅLL I HÅLL UT. Separatutställning. Hemslöjden i Skåne. Landskrona sep-okt 2018. 

SLÖJD I SMÅLAND. Samlingsutställning. Kulturgatan, Bodafors. Juni-okt 2021